Pivo je jedno od najstarijih i najpoznatijih pića na svetu. Prema nekim istorijskim dokazima smatra se da je prvo pivo napravljeno još 7000 godina pre nove ere u Vavilonu. Pivo se pravi od mešavine kvasca, hmelja, ječma i vode. Ono može biti različite jačine, ali ipak spada u slabija alkoholna pića, jer najčešće sadrži od 3 do 13 posto alkohola. Omiljeni izbor mnogih muškaraca u vrelim letnjim danima, mada ga sve češće piju i žene, važi za piće koje se podjednako konzumira i leti i zimi. 

Prvo pivo pravile su žene

U starom Egiptu postojao je zakon koji je zabranjivao muškarcima da proizvode i prave pivo. To je bilo isključivo rezervisano za žene. Da bi postale, kako su iz zvali, pivarke, žene su morale biti izuzetno lepe. 

Old beer

Sumeri su 4000. godina pre nove ere pravili 19 vrsta piva

U najranijem periodu za pravljenje piva je korišćena pšenica i šećer koji je dobijan iz ječma. Nakon evolucije i razvoja poljoprivrede počela je nova era u pravljenju ovog omiljenog napitka. Dokaz koliko je pivo bilo omiljeno još od davnina jeste i to da su ga još 4000 godina pre nove ere proizvodili stari Sumeri koji su tada pravili čak 19 različitih vrsta piva. Oni pivo nisu koristili samo kao piće koje ih je rashlađivalo dok su radili teške fizičke poslove, već je prvenstveno korišćeno kao lek. Tradiciju pravljenja piva od njih su preuzeli Egipćani, a potom se proizvodnja proširila na čitav svet.

U svetu postoji više od 400 vrsta piva

Piva se dele u dve grupe i to na osnovu toga gde se fermentiše kvasac u procesu pravljenja piva. Postoje lager piva, koje nastaje gornjim vrenjem i njegova fermentacija traje duže, ali je temperatura niža, i druga vrsta, ale, koja se dobija gornjim vrenjem, čija fermentacija je kraća, ali na višoj temperaturi. Iako se danas pivo pije u svim zemljama sveta, najvećim brojem različitih vrsta piva mogu se pohvaliti Belgijanci. Ukoliko se nađete u nekoj od evropskih prestonica obavezno svratite u čuvene pivnice i probajte bar dve, tri vrste različitih piva. Bićete iznenađeni koliko se njihov ukus razlikuje. Takođe i u Beogradu postoje mesta poput Old London Puba gde možete probati veliki broj točenih i flaširanih piva. 

Old London Pub

Na osnovu mehurića u čaši odredite kvalitet piva

Osnovni sastojci piva su voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac, ali se danas u njih dodaju i mnogi aditivi kako vi se poboljšao ukus i kvalitet piva. Ukoliko želite da odredite da li je vaše pivo odličnog kvaliteta obratite pažnju na mehuriće u peni. Oni treba da budu sitniji i gušći, a sama pena treba da se zadrži bar minut u čaši. Ukoliko nije tako zatražite konobaru neku drugu vrstu piva. 

Miris piva zavisi od hmelja

U svetu i kod nas se generalno više konzumiraju svetla piva. Njihova boja treba da bude zlatno žuta. Miris samog piva potiče od hmelja koji je jedan od osnovih sastojaka svakog piva. Različite recepture propisuju različitu koncentraciju ovog sastojka, pa ni jedno pivo nema isti ukus i miris. Pronađite ono koje vama odgovara, tako što ćete probati svako. 

To%C4%8Dilice

Koja je idealna temperatura piva?

Da li ste se zapitali nekada zašto se pivo služi u krigli sa drškom, a ne u običnoj čaši. Razlog postoji i veoma je jednostavan. Ko još voli da pije toplo pivo? Niko. Da bi se izbeglo zagrevanje čaše kad je držite u ruci, koriste se krigle sa ručkama. Tako toplota dlanova neće zagrejati pivo i dugo će ostati pitko i hladno. Temperatura piva takođe zavisi od same vrste piva, lager piva se služe na 8 do 10 stepeni, tamnija nešto toplija, na 12 do 15 stepeni, a gorka na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Dakle, nije dobro piti ni mnogo hladno pivo, jer se onda gubi aroma i ne osećate taj fantastičan ukus. Neka od najukusnijih piva poslužena na idealan način možete popiti u čuvenoj pivnici "Pivara" koja za prave pivopije nudi 15 različitih vrsta piva koja se toče iz buradi, a njih 5 su napravljeni u domaćim uslovima proizvodnje. 

pivnica pub pivara 5

Najjače pivo na svetu

Najjače pivo na svetu je napravljeno u Škotskoj i to je crno pivo za koje kažu da "udara direkton u glavu". Zove se "Brewmeister's Snake Venom" što kad se prevede znači Pivarev Zmijski otrov. Ovo pivo sadrži čak 67 posto alkohola što je više nego što sadrže votka i viski. S ovim pivom nema šale, jedna ili dve boce su dovoljne da vas "obore s nogu".

U Češkoj se pije najviše piva u Evropi

Iako rasprostranjeno u svim zemljama Evrope, dokazano je da su najveće pivopije upravo Česi. U Češkoj se u proseku popije oko 160 litara piva po glavi stanovnika godišnje. Slede ih Nemci sa 120 litara, pa Belgijanci sa 110, a Srbija je negde na sredini liste, jer je njena brojka oko 80 litara piva po glavi stanovnika godišnje. Ipak nismo najbolji u ispijanju piva ili bar tako statistika kaže. 

Pivo je zdravo i korisno za ljudski organizam

Iako sadrži alkohol pivo ima dosta blagotvornih uticaja na organizam. Ono osim što osvežava i gasi žeđ, takođe pozitivno utiče na psihu čoveka, opušta ga i relaksira. Pivo smanjuje nervozu, napetost i stres. Pivo ima blagotvoran uticaj na krvni pritisak, a podstiče i rad mokraćnih organa i bubrega. Puno je vitamnia poput gvožđa, bakra, silicijuma i kalijuma. Osim toga blagotvorno utiče na kožu jer sadrži veliku količinu vitamina B. Ipak, kao i sa svim ostalim namirnicama ne treba preterivati, jer sadrži i malu dozu alkohola. Svoje uživanje svedite na razumne količine. Izaberite kvalitet umesto kvantiteta, posetite čuvenu pivnicu u srcu Zemuna "Lager pub" i uživajte u preko 20 vrsta visoko kvalitetnih vrsta piva. 

Lager pub

Najskuplje bure piva na svetu košta 1000 dolara

Pivo poznato kao najskuplje na svetu zove se "Vie Bon Secours" možete probati samo na jednom mestu u svetu, a ono se nalazi u Londonu. Ukoliko želite da se baš ovde osvežite kriglom piva za nju ćete morati da izdvojite čak 78 dolara. Ukoliko ste pasionirani ljubitelj piva, ili prava kako bi rekli pivopija i to nije mnogo ako je ukus dovoljno dobar da opravda ovakvu cenu.

Komentari