Kafana je u Srbiji jedna vrsta institucije, mesto koje u dugoj srpskoj istoriji ima veoma bitnu ulogu. Svako ko je istinski ljubitelj i poznavalac kafane zna da je ona nekada bila političko i kulturno jezgro u kojem su se vodili razgovori od kojih je zavisila sudbina jednog naroda. U to vreme u kafanama se služila samo kafa, a ćuveni knez Miloš Obrenović postavio je prva jasna pravila ponašanja u kafani- kafanski bonton. U kafanama nije bilo alkohola, a bilo je zabranjeno i psovanje, pušenje i pljuvanje. 

tri promila

Današnje kafane su drastično drugačije, ali i dalje postoje određena pravila ponašanja koja bismo svi trebali da poštujemo ukoliko želimo da uživamo u svim čarima prave srpske kafane. 

Rezervišite svoje mesto na vreme

Da biste uopšte ušli u kafanu, najsigurniji način je da na vreme rezervišete svoje mesto. Ovo se podrazumeva u velikom broju kafana u Beogradu, kao što su Kafana Ona moja, Gradska kafana, Kafana Sokače. Bez rezervacije teško da ćete uspeti da nađete dobro mesto, a može se desiti i da ostanete ispred vrata, jer su kafane često pune do poslednjeg mesta. Ništa drugačije nije ni u modernim kafanama, takozvanim klubovima i splavovima, pa je bitno da se na vreme organizujete i obezbedite sebi mesto za nezaboravan provod. 

sokace djuskanje

Izaberite najbolje mesto

Kada rezervišete sto za vas i vaše prijatelje bitna stvar je gde ćete biti smešteni. Uvek obratite pažnju gde se je nalazi sto. Nije dobro da bude mnogo blizu muzike, jer nećete moći međusobno da komunicirate, mnogo je bučno, zatim da nije blizu toaleta ili ulaznih vrata. Ne biste želeli da ljudi stalno izlaze, ulaze, prolaze... Kad birate sto birajte tako da imate pregled na celu kafanu, a da ste ipak malo sa strane, ne u centru, gde će konobari preko vaše glave nositi piće. Ipak ne želite da vam čaše i flaše završe u krilu. 

Komunikacija sa konobarima

Nakon što ste se udobno smestili, postavlja se pitanje šta ćete da pijete. Ovo može biti laka odluka ukoliko ste s namerom došli baš u određeni lokal, kafanu, pivnicu ili klub sa najboljim koktelima. Kad želite da poručite piće potrudite se da budete kulturni, podignete ruku, skrenete pažnju konobaru da želite piće i sačekajte. Konobari ne vole dovikivanje, nazivanje različitim nadimcima, imenima i napadno mahanje... Čim stignete na red, bićete pristojno i adekvatno usluženi. Ukoliko ste ljubitelj klasničnih pića poput rakije, vermuta, vina mesta poput Kafane Staro burence, Kafane Sipaj i nepitaj, Kafane Na vodi su odličan izbor, ako ipak preferirate piva tu su čuvena Pivara, Lager pub i Old London Pub, a za najbolje koktele posetite Klub Freestyler, Klub Mr Stefan Braun i Klub Brankow

brankow masa

Poštujte muzičare - to je zlatno pravilo kafane

U velikom broju kafana i klubova postoji živi muzički programa. Muzičari su tu da bi napravili odličnu atmosferu, da bi oraspoložili goste i probudili im emocije. Zato treba da povedete računa  o tome kako komunicirate s njima i koji je njihov način rada. Svaki bend ima svoje uslove, kod nekih nema naručivanja pesama, već imaju svoj repertoar kojeg se drže, drugi pak sviraju ono što vi želite po određenim cenama za  pesmu. Raspitajte se i poštujte njihov način rada, jedino tako ćete izbeći probleme i uživaćete u svakom trenutku koji ste proveli u svojoj omiljenoj kafani. 

druga kuca provod

Naučite da kažete "dosta"

Kada je atmosfera u kafani užarena, svi se vesele, uživaju i super se provode ono što niko ne voli je kad mu neko ko je mnogo popio kvari veče. Zato svako treba da pokuša da stane sa alkoholom kad vidi da počinje da gubi kontrolu nad sobom. Osim što ćete izbeći nevolje, učinićete veliku uslugu svojim prijateljima, ali i svima koji su oko vas. Smanjite alkohol, uzmite vodu, sedite i malo se opustite dok dejstvo alkohola ne počne da se smanjuje. Nakon toga ponovo možete lagano uživati u super provodu. Verujte, okolina će vam biti veoma zahvalna. 

Ako poštujete pravo ostalih gostiju da se odlično zabavljaju i drugi će poštovati vaša prava, jer svi su tu zbog jedne stvari, dobrog provoda i lude zabave o kojoj ćete s radošću pričati i koje ćete se dugo sećati. 

Komentari