Svako ko se makar jednom u životu oprobao u avanturi zvanoj pijantstvo zna da je ono što sledi posle vrlo neprijatno iskustvo. Rečenica koju često ponavljate nakon što do tih posledica dođe jeste "Nikad više neću da pijem". Ukoliko ipak prekršite obećanje, pa se poneseni dobrom atmosferom i još boljim društvom opet napijete, evo šta sve treba da znate o mamurluku i njegovom lečenju.

druga kuca masaa 

Šta je to mamurluk?

Ukoliko ste se probudili sa bolom u glavi, ne ustaje vam se iz kreveta jer vam se vrti u glavi, osećate nagon za povraćanjem i tome slično znajte da je to posledica preterane konzumacije alkohola, u narodu poznato kao mamurluk. U zavisnosti od organizma mamurluk ima stupnjeve, pa kod nekog prođe u vidu blage ošamućenosti i glavobolje, dok kod onih koji teže podnose alkohol to zna da traje ceo dan i da bude baš neprijatno. Ukoliko osećate žeđ to je dobar znak. Unesite po malo, veću količinu vode, hidrirajete organizam kako biste što pre uspeli da izbacite sav alkohol iz krvi. Možda ćete osećati i drhtavicu, nećete biti koncentrisani, a često se javlja i izostanak apetita. Iako simptomi deluju zastrašujuće, ne brinite se, to je trenutno stanje, koje najćešće prođe u narednih 24 do 48 sati.

Koji su najbolji prirodni lekovi protiv mamurluka?

1. Voda

S obzirom na to da je i najveći uzročnik nastanka mamurluka upravo dehidracija, unošenje tečnosti u organizam je nešto što prvo treba da uradite. Iako ne deluje logično da dehidrirate, a pijete, alkohol je dijuretik, koji izbacuje vodu iz organizma. Zato nakon lude žurke u nekom od naših poznatih klubova poput Kafane kluba Tarapana, Kluba Gotik i drugih obavezno pred spavanje popite veliku čašu vode.Takođe, ne bi bilo na odmet da flašu sa vodom stavite pored kreveta, pa kad se (ukoliko se) noću probudite popijete po malo vode. To će vam značajno pomoći u oporavku posle opijanja. 

tarapana nazdravljanje

2. Dobro se naspavajte

Ako imate sreću da je dan nakon lude žurke neradan dan najbolji lek protiv mamurluka je dosta sna i odmora. S obzirom da u mnogim kafanama žurke traju do duboko u noć, birajte za izlazak dane kada možete da se dobro naspavate. Niko ne voli da mu na posao dođe podbuo i mamuran radnik, zato vodite računa o tome kojim danima ćete sebi dozvoliti luksuz da budete čitav dan mamurni. Minimum 8 sati sna, ali poželjno i više, nešto je što će u mnogome učiniti vaš mamurluk blažim i lakšim. 

3. Analgetici protiv glavobolje

Gotovo neizostavan deo svakog mamurluka je jak i intenzivan bol u glavi. Ovo nikako ne biste trebali da trpite, već pokušajte da sebi olakšate oporavak. Pronađite neki lek protiv glavobolje i popijte ga. On će već nakon pola sata učiniti da bol makar malo umine, a onda pokušajte da se fokusirate na nešto drugo. Izađite na vazduh, sedite na neko opuštajuće mesto. To će vam pomoći da simptomi mamurluk što pre prođu. 

ena

4. Trenirajte

Iako će vam delovati gotovo nemoguće da se pokrenete, pokušajte... Lagane vežbe, brzi hod ili pola sata u teretani, dovešće do pokretanja cirkulacije u vašem telu i samim tim će se vrštiti ubrzana razmena materija. One loše će pre napustiti vaše telo, a vi ćete nakon samo pola sata setiti značajno poboljšanje. Najbolje je vežbati na svežem vazduhu, jer je veća koncentracija kiseonika, pa telo brže i bolje reaguje na uklanjanje alkohola iz krvi. 

5. Izbegavajte zadimljena mesta i preveliku buku

Naočare za sunce mogu biti najbolji prijatelj ukoliko izlazite na jako dnevno svetlo ili morate da radite negde gde nema hladovine. Obavezno stavite i kačket ukoliko se izlažete suncu, jer alkohol i sunčanica nisu baš najbolji prijatelji. Jako topao vazduh, zadimljene prostorije prepune ljudi koji stvaraju gužvu i graju nikako nisu dobri za one koji imaju mamurluk. Zato pokušajte da ih zaobiđete u širokom luku. 

6. Popijte napitak bogat elektrolitima

Nakon što ste izgubili dosta tečnosti i što ste dehidrirali, spas potražite u nekim od energetskih pića ili pića koja konzumiraju sportisti. Obratite pažnju na to koliku količinu elektrolita sadrže, a možete potražiti i u apotekama neke od rastvora koji se koriste kod stomačnih problema. Oni će vas podići, vratiće vam energiju pa ćete se brzo osećati mnogo bolje.

energy drink

7. Pijte rasol

Od davnina se ovaj rastvor od kiselog kupusa koristi kao savršen lek protiv mamurluka. Ukoliko u kući imate bure sa kiselim kupusom navalite na rasol. Pun je soli i elektrolita tako da će vam organizam biti zahvalan. Ukoliko za vas to nije opcija, jer nemate kupus ili ne volite jak miris rasola, pokušajte sa sveže ceđenim sokovima ili čajem od đumbira. Osim toga u život vas može vratiti i sok od limuna, bez šećera. 

8. Jedite supu i tost

Iako je malo verovatno da će vas vući frižider i hrana, ipak morate pojesti bar nešto u toku dana. Supa iz kesice je odlična kad je lečenje mamurluka u pitanju. Osim nje, prepecite hleb ili kupite gotov tost. On će pokupiti višak kiseline iz organizma, pa ćete se lakše izboriti sa osećanjem mučnine u stomaku. Osim toga jaja su poznata po svom blagotvornom delovanju na organizam nakon prekomernog unošenja alkohola, jer su bogata aminokiselinom koji se zove cistein, a koji ima značajnu ulogu jer vrši razgradnju otrova u telu. 

Hleb Supa

9. Kako da ne dođe do mamurluka

Beograd je mesto poznato po odličnom noćnom provodu. Veliki izbor kafana, klubova i splavova poput splava Hua Hua, Kluba Hype, Kafane Ona moja i drugih sličnih nude savršen muzički program i najbolju atmosferu. Ukoliko ste sa svojim društvom izašli u provod i želite da uživate do maksimuma, a ne želite da vas ujutru sačeka mamurluk, pokušajte da izbegavate da mešate više različitih pića. Izbegavajte pića koja su prepuna dodataka, aroma, boja, šećera. Birajte takozvana "čista" pića. Obavezno pre nego što krenete pojedite nešto, nije dobro unositi alkohol na prazan stomak. Onda je njegov uticaj i jači i brži. Pijte lagano, naročito ako su kratka žestoka pića u pitanju. 

10. Koliko će trajati mamurluk?

U zavisnosti od vrste unetog alkohola i njegove količine mamurluk može biti duži ili kraći, jači ili slabiji. U najblažem slučaju, kad su simptomi najslabiji mamurluk prolazi za nekoliko sati. Ipak, ukoliko ste baš dobro popili prethodne noći, pa ste i mešali pića, onda vas mamurluk može držati 24, 48, a u baš teškim slučajevima i 72 sata. Ako znamo da je jetri, organu koji je zadužen da očisti krv od alkohola, potrebno oko 3 sata da metabolizira jednu čašu vina, na osnovu toga, procenite koliko ste popili i koliko će vašoj trebati da se reši nepoželjnog gosta iz vašeg krvotoko. Izračunajte, ako uopšte možete da se setite.

Komentari