nargila 2

Pušenje nargile postalo je veoma popularno na našim prostorima predhodnih godina. Svaki lokal koji prati trendove ubacio je nargile u svoju ponudu, a najveći odjek našle su kod mlađih generacija. Otvoreni su i brojni ugostiteljski objekti u Beogradu gde se cela tema vrti upravo oko nargila, a jedan od ovakvih najboljih Beogradskih barova je Shisha Hill, gde možete probati mnogobrojne ukuse nargila dok uživate u prelepom ambijentu.

Nargila ili šiša potiče sa Bliskog Istoka i neizostavan je deo arapske kulture. Još uvek nije tačno utvrđeno gde je nastala, ali neki podaci ukazuju na to da datira još iz vremena Safavidskog carstva u Persiji. Odatle je ovaj proizvod preko Indije došao do Egipta, gde je dorađen i usavršen u oblik kakav danas poznajemo.
S obzirom na nedostlednost i nedostatak dokaza, kao zemlje nastanka često se pominju Indija i Turska.

nargila 1

Možda će rodno mesto nargile zauvek ostati zagonetka, ali jedno je sigurno – osvojila je veliki deo sveta.

Migrirala je zajedno sa narodima iz azijskih i istočnih zemalja, i iako nije bila preterano popularna u prošlosti, sada je jedan od najtraženijih proizvoda. U današnje vreme postoji mnogo nargila barova širom Francuske, Rusije, Španije, Amerike, ali i u Srbiji. 

Zašto je nargila popularna?

Popularnost nargile najviše proističe iz njenog socijalnog aspekta. Pošto se nargila puši u grupi, to je sjajna opuštajuća aktivnost za druženje sa prijateljima, koja pritom nije skupa.

Iako je u arapskim zemljama ona deo dnevne rutine, u našoj zemlji pušenje nargile predstavlja zanimljiv izlazak.

U današnje vreme, popularizaciji nargile svakako su doprinele i društvene mreže, pogotovo Instagram. Sa njom mogu da se naprave veoma intresantne fotografije, što je verovatno jedan od razloga zašto je mlađa populacija toliko voli.

nargila

Tu su naravno i egzotične arome koje nas vode u neki drugi svet i približavaju utisak jedne daleke kulture i mentaliteta.

U Egiptu i Rusiji se puše drugačije vrste nargile

O nargili postoje mnoge predrasude, a najzastupljenija je ona da njeno pušenje izaziva iste efekte kao pušenje marihuane.
U tome nema ni zrnca istine, što vam mogu potvrditi svi koji su ikada pušili nargilu. U nju ide samo aromatični duvan, koji nema ama baš nikakvih psihodeličnih supstanci. Efekat je isti kao da pušite aromatične cigarete.

Ipak, u nekim zemljama, poput Egipta, nargila se pravi malo drugačije. Iako ta država navodno ima malu toleranciju prema narkoticima, u Kairu postoje barovi koji služe šiše sa hašišom. Oni umesto duvana stavljaju izmrvljani hašiš, a pušenje ove „začinjene" nargile ima mnogo veći učinak na psihu od pušenja običnog džointa. 

Rusi su takođe našli način da „unaprede" nargilu. Umesto vode, oni u nju sipaju vodku. Na taj način, alkohol se meša sa duvanom, a učinak je veoma brže pijanstvo. I mnogo gori mamurluk.

Oba ova načina poništavaju poentu nargile. Ona se puši kako bi se sa prijateljima razmenjivale priče, a ne kao sredstvo instant opijanja alkoholom ili narkoticima. Da ne pominjemo koliko je to opasno po zdravlje, a čak je zabeleženo i par smrtnih slučajeva.

Srećom, legitimni beogradski barovi u kojima možete probati nargilu, služe je u njenom izvornom obliku. Jedinom u kome bi ona trebalo da se konzumira. I zbog zdravlja, a i zbog samog užitka.

nargila 3

Da li je nargila opasna po zdravlje?

U poslednje vreme pojavilo se mnogo članaka koji kažu da je pušenje nargile mnogo štetnije od pušenja cigareta. Takođe se navodi da može stvoriti zavisnost.

Istraživanja o efektima na zdravlje ostavićemo bajnim naučnicima iz Masačusetsa koji su u svakoj čorbi mirođija.
Po tvrdnjama nekih studija, „svakodnevnim konzumiranjem može se javiti zavisnost od šiše, ali i do prenošenja zaraznih bolesti deljenjem nargile".

Nismo doktori, pa ne znamo koliko su ove tvrdnje validne. Hajmo da upotrebimo zdravu logiku i fokusiramo se na reč „svakodnevno". Da li realno znate nekog ko svakog dana puši nargilu? Ni mi.

Što se tiče prenošenja zaraznih bolesti, u svim beogradskim lokalima gde možete pušiti šišu, nargile se redovno čiste, a svako dobije svoj platični nastavak. Kada neko dođe na red, on stavi svoj plastični nastavak koji samo on koristi i skine ga pre nego što preda nargilu drugom. Tako da ta priča baš i ne pije vodu.

Naravno, kao u svim stvarima, poenta je u razumnom konzumiranju. Verovatno da neko ko svakoga dana puši nargilu po dva sata može da dobije neke zdravstvene komplikacije.

Ipak, koliko je to popularna svakodnevna praksa već vekovima u arapskim zemljama, da je stvarno opasna, verovatno bi nargila davno prestala da se koristi.

Tako da ceo ovaj hajp oko štetnosti nargile više liči na dizanje panike kod roditelja da zabrane tinejdžerima izlazak u nargila barove. Pritom, evo još jednog logičnog pitanja. Ako je nargila toliko štetna, zašto njeno pušenje nije zabranjeno za ljude ispod 18 godina, kao što su cigarete zabranjene? 

Da ima realnih dokaza da ugrožava zdravlje, to bi sigurno bilo uvedeno. Pogotovo što trend pušenja nargile u našoj zemlji nije od juče, već traje nekoliko godina.

Igrajte se sa nama! Posetite Gde Izaći Instagram profil, zapratite i tagujte u komentaru prijatelja sa kojim bi podelili nargilu. U nedelju 16. septembra u 12h ćemo objaviti TRI srećna dobitnika besplatne konzumacije nargije u Shisha Hillu. Srećno!

Komentari