tekila

Kada vam neko pomene Škotsku, odmah pomislite na škotski viski, zar ne?

To je  tradicionalno piće ove zemlje, ali dva škotska vizionara, Majkl Balantajn i Ros Dejvison, rešili su da naprave nešto potpuno nezamislivo – škotsku tekilu!

Složićete se da tekila koja se vezuje za vatreni Meksiko nekako nikako ne ide sa mentalitetom ove severne zemlje, ali oni su rešili da pokušaju i osnovali su prvu škotsku kompaniju za proizvodnju tekile, pod nazivom UWA Tequila.

Ipak, proizvodnja se ne vrši u Škotskoj. Glavni uslov da bi neko piće nosilo naziv tekila, je da ono mora da bude proizvedeno u Meksiku. Zato ova škotska kompanija sarađuje sa najboljom meksičkom destilerijom u gradu Tequila, a ono što njihovu tekilu čini posebnom i „škotskom" su burići.

tekila 1

Balantajn i Dejvison su smislili inovativan pristup – njihova tekila stariće u burićima u kojima obično stari viski. Burići dolaze direktno iz Škotske, a kada tekila dovoljno odstoji, šalju se natrag u domovinu gde se tekila flašira.

Po osnivačima kompanije, upravo to što se tekila čuva u burićima za viski (umesto u običnoj buradi) je to što je čini posebnom i daje joj specifičan šmek. 

Ova tekila biće dostupna na tržištu pri kraju meseca, a flaša će koštati oko 55 funti.

Praviti tekilu u zemlji viskija stvarno je rizičan potez (neko bi rekao i budalast), ali vreme će pokazati da li je i isplativ. 

Komentari