alkohol 3

Noćni izlazak i alkohol idu zajedno kao torta i šlag. Naravno, možete se uvek lepo provesti i uz sok, ali koja čašica više ponekad nije na odmet.

O alkoholu ima puno mitova i zabluda, pa smo rešili da izdvojimo one koji su najrasprostranjeniji i pokažemo vam da nisu baš istiniti. A mogu da budu i opasni po život, zato obratite pažnju!

NAJEŠĆU SE PRE, PA SE NEĆU NAPITI

Možda mislite da ako pojedete nešto kalorično smanjujete šanse da se napijete. U ovo veruje većina populacije, a to i nije baš tačno. Naravno da je bolje da pijete na pun stomak nego na prazan jer ćete bolje podneti eventualni mamurluk i nećete imati napade gladi kada dođete kući.
Ipak, ukoliko jedete pre nego što se dohvatite čašice, svejedno ćete se napiti, ali dosta sporije. Ukoliko znate kada da stanete to može da bude dobra stvar, ali ako ne ostetite da vas "hvata” i pijete jedno piće za drugim, nije isključeno da će vas u jednom trenutku sva samo "preseći”.

pivo 5

ZADNJE PIĆE SAM POPIO PRE SAT-DVA, ZNAČI MOGU DA VOZIM

Iako se možda više ne osećate pijano jer ste zadnje piće popili pre sat vremena, alko test će pokazati totalno drugačiju sliku. Telu treba vremena da apsorbuje alkohol, a posle sat vremena nivo alkohola u krvi biće na najvišem nivou, iako se vama ne čini da je tako.
Alkohol se u jetri razgrađuje veoma sporo i potrebno je mnogo vremena da on izađe iz vašeg tela. To se nikako neće desiti za vreme koje provodite u noćnom izlasku, tako da ne rizikujte svoju dozvolu i tuđe živote – kada nameravate da pijete, ne sedajte za volan.

zdravica

MNOGO JE PIJANA, PUSTI JE DA ODSPAVA

Svi znamo da cugnemo, ali kada vidite da vam drugarica "komirana”, onda znate da je baš preterala i potrebna joj je vaša pomoć. To je onaj stadijum kada osoba gubi motoričke smosobnosti usled preteranog unosa alkohola i kada bukvalno morate da je nosite kući.
Kada se osoba prepije, nikako ne bi smela da ostane sama. Alkohol usporava disanje i rad srca, a snižava i krvni pritisak, što u najgorem slučaju može da dovede do kome ili smrti. Još jedna opasnost je gušenje ako pijana osoba u jednom trenutku počne da povraća. Zbog tog rizika, pijane ljude uvek postavite da spavaju na bok. Ne ostavljajte ih same i pratite da li im možda slabe otkucaji srca ili se disanje usporava.

pice 6

JA NISAM ZAVISNIK

Veoma je teško priznati prvo sebi, a potom i drugima, da smo izgubili kontrolu i da smo zavisni od alkohola. Da se razumemo, ako morate da pijete kada izlazite, to ne znači da imate problem sa alkoholom. Možda ste stidljivi i alkohol vas opušta ili čini da zaboravite na neke probleme. Treba da radite na tome da to prevaziđete i ne koristite alkohol kao "štaku”, ali niste alkoholičar. Čak ni osobe koje se baš napiju par puta nedeljno ne spadaju u tu kategorizaciju.
Problem počinje ako ne prođe dan, a da niste popili bar jedno pivo. Tremor i želja za pićem je več poodmakli stadijum, ali ako svakog dana morate da popijete bar jedno alkoholno piće, shvatite da ste zavisni od alkohola i preduzmite nešto dok se to ne pogorša.

pice 1

NE TREBA MI STRUČNA POMOĆ

Mnoge osobe koje su zavisne od alkohola smatraju da mogu sami sebi da pomognu i da nema potrebe za stručnom pomoći. To je samozavaravanje i pokazatelj da osoba još nije u potpunosti shvatila i priznala sebi da ima problem. Zbog stigme "šta će okolina reći” mnogi kriju svoje preterano uživanje u alkoholu i pokušavaju sami da se izbore sa tim, a neretko padaju samo još dublje u ponor zavisnosti. Odavanje alkoholizmu ima dublje razloge i potrebna je pomoć stručnjaka da se oni reše. Najbitnije je da alkoholičar shvati na vreme da ima problem i da zatraži stručnu pomoć.

Komentari