pivo 6

Nijedan raznobojni koktelčić koliko god primamljiv bio, ne može zameniti pivo kao ultimativno rashlađenje u vrelim letnjim danima.
To je piće koje se konzumira skoro svuda u svetu i omiljeno je mnogima.
Možda mislite da nema pogrešnog načina na koji se pije pivo. Konobar vam ga donese i vi ga popijete, koja je mudrost u tome?

Ipak, neke stvari mogu pokvariti ukus piva i lišiti ga određenog šmeka koji ima.
Pročitajte koje su to stvari i da li ih radite.

TEMPERATURA ČAŠE

Uvrežen je mit da što je hladnija čaša, to je pivo bolje. Iako će vam se možda učiniti da je ukusnije, služenje piva u ohlađenim čašama ustvari nije dobro. Što je čaša hladnija, to će se stvarati više pene pri sipanju. Naravno, i previše vruća čaša može pokvariti gušt, tako da sačekajte malo da se ohladi kada je operete toplom vodom. 

Sve u svemu, bitno je da je pivo hladno, čaša može biti i sobne temperature.

pivo 3

MESTO ČUVANJA

Pivo se treba držati u tamnoj staklenoj ambalaži na tamnom mjestu, kako mu svjetlost ne bi pokvarila okus. 

Pivo koje se nalazi u svetlim pivskim bocama i drži na svetlom mestu, navodno će totalno promeniti svoj ukus. Biće gorče, imaće jaču i napadniju aromu i jednostavno neće vam leći kako treba. Zato pivo pravilno treba da se čuva u tamnom pakovanju, na tamnom mestu.

pivo 1

TEMPERATURA PIVA

Možda će vas iznenaditi podatak da pivo ne treba da bude dovoljno hladno pri konzumiranju. Navodno, pivare tvrde da svako pivo ima svou optimalnu temperaturu na kojoj ukus dolazi do izražaja i da se on gubi ukoliko je pivo previše ohlađeno. Navodno, pivo treba da bude na temperaturi za par stepena većoj od one u frižideru.

Sa ovom tvrdnjom možete da se složite ili ne. Mi se ne slažemo i kad nas neko posluži mlakim pivom, to je kao da nam je lupio šamar. Iako stručnjaci bolje znaju od nas, mi od ledenog piva ne odustajemo i smatramo ga ultimativnim pićem.

pivo 4

Komentari