konobari

Biti konobar nije lako. Pogotovo ako radite na mestima koje su okosnica noćnog života i koja su prepuna gostiju ne samo vikendima već i radnim danima.
Treba popamtiti sve narudžbine, gurati se kroz gužvu sa punim poslužavnikom, trpeti pijane goste i biti ljubazan sa svima, čak i onima koji to ne zaslužuju nimalo. 

Neke situacije ih dovode do ludila, pa smo pitali konobare šta je to što ih najviše nervira kod gostiju. Ako ne želite da budete nepoželjan gost, pročitajte šta imaju da kažu.

DOZIVANJE

"Nema ništa gore, nego kad me neko doziva zviždanjem. Ja nisam pas i na zvižduk se sigurno neću odazvati", kaže Miloš koji radi u jednoj kafani, a njegov kolega Nikola dodaje: 

- Kad neko pokušava da me dozove sa "druže ili majstore", dobijem ospice. Sasvim je dovoljno da podignete ruku i da vas primetim, za to sam obučen.

barmen

UZIMANJE PIĆA SA TACNE

- Nema ništa gore nego kada gost sam proba da uzme piće sa tacne. Možda želi da mi pomogne, ali ne shvata da je svo piće na ajnceru raspoređeno tako da drži ravnotežu. Dešavalo mi se mnogo puta da gost posegne za točenim pivom koje drži ceo balans i da ostalo piće na ajnceru završi njemu u krilu.

ajncer 

NARUČIVANJE PESAMA

- Ja nisam ni di džej ni pevač i imam pametnija posla u punoj kafani nego da muzici prenosim vaše muzičke želje. Ako naručite pesmu kod konobara, budite sigurni da je nećete čuti, kaže Nikola.

di dzej

ŠTIPKANJE I MUVANJE

"Ženskom osoblju je veoma teže da se snađu među pijanim gostima nego muškim konobarima. Shvatite, konobarice su tu da vam donesu piće, a ne da slušaju vaše pijane ulete ili da trpe vaše nedolične dodire. Ako ne želite svoje piće sa dodatkom pljuvačke ili obračun sa obezbeđenjem, poštujte žensko osoblje", izjavila je Aleksandra koja već nekoliko godina radi u jednom poznatom beogradskom klubu i ima ovakvih negativnih iskustava na pretek.

konobarica

KRAJ RADNOG VREMENA

"Kada se upale svetla, to je znak da je provodu kraj za to veče. Moj posao se završava i treba da sklanjam prazne čaše, a ne da vama donosim pune. To je ono što gosta stvarno čini nepoželjnim – kada insistira da naruči piće posle radnog vremena. I ja imam dušu i određeno radno vreme, nisam tu dok se vama ćefne da ostanete", objašnjava Marko.

FOTOGRAFISANJE

"Kada nema gužve i kada nisam mnogo zauzeta, naravno da mi nije problem da vas fotografišem. Ali kada nosim pune dve tacne i probijam se kroz pun lokal, ne očekujte da ću sve spustiti da bih vama izigravala fotografa", napominje Aleksandra.

caffe selfie karaoke 2

Komentari