U prošlom veku učtivi i lepo vaspitani muškarci nazivani su džentlmeni, odnosno kavaljeri, da bi danas ta kategorija kako se čini, potpuno nestala kako iz rečnika, tako i iz prakse.

Na pragu XXI veka, u vreme nekih novih klinaca i facebook muvanja, žene ipak ne zaboravljaju na prave vrednosti.

Bez obzira što smo svedoci promena, koje su se desile u odnosu između polova, u shvatanju ljubavi i muvanja, kao i koje su to poželjne karakteristike koje muškarca čine džentlmenom, neke karakteristike i dalje tvrdoglavo odolevaju zubu vremena.

5069 pravi muskarac1

Otkrivamo vam top 7 karakteristika koje su opstale još od pradavnih vremena, kraseći kako učtive vitezove, koji su obožavali svoje gospe, tako i nežne pesnike, iskusne ljubavnike i kavaljere, a koje morate negovati i danas.

1. Pouzdan

Na ovog muškarca se možete u potpunosti osloniti, znajući da će uvek biti tu za vas. Pružiće vam velikodušno svoje rame za plakanje, uvek će vas saslušati i posavetovati.

Ako imate neki problem, budite sigurni da je prava osoba da mu se poverite i da će dati sve od sebe da vam pomogne da problem rešite.

Ako ga zamolite da neku stvar učini za vas, možete sasvim sigurno očekivati da će sve biti urađeno kako ste se i dogovorili. Ako kavaljer nešto obeća, obećano će biti ispunjeno. Istinoljubiv je i nikada ne laže.

2. Osećajan

Kavaljer svoja osećanja ispoljava veoma otvoreno. Ne plaši se da će biti odbačen ako pokaže svoja osećanja i ponaša se u skladu sa njima. On posmatra sebe iznutra, okrenut je ka sebi i veoma dobro, odlično poznaje i svestan je svog unutrašnjeg doživljajnog i osećajnog svet.

Ako ne potiskuje i slobodno se odnosi prema svojim osećanjima, onda će on veoma slobodno, otvoreno i iskreno i vama staviti do znanja kako se oseća, kako u vezi vas i vaše veze, tako i oko sveta oko sebe. Nikada neće pokušavati da bude nešto što nije, pretvarajući se da je neko drugi i glumeći bezosećajnog, arogantnog muškog stvora. On priznaje i prihvata suprotnosti unutar sebe i preuzima odgovornost, delujući iz svoje duše, a ne sebičnog ega.


3. Odgovoran

Spoznajući i prihvatajući sebe iz toga niče prvo odgovornost prema samom sebi, a onda i prema ostatku sveta, kao i prema ženi. On savesno prihvata obaveze i izvršava ih. Preuzima akciju i kreće se napred, uvek konstruktivno prihvatajući kritike i izazove i menjajući se, unapređujući sebe i svoj odgovor prema spoljnom svetu.

Potrebna je zrelost, strpljenje i disciplina da bi se muškarac razvio u odgovornog kavaljera, koji se ne ponaša instiktivno i ne reaguje, već veoma samo-promišljeno, tj. odgovorno.

4. Samopouzdan, ali ne i arogantan

Kavaljer zna koliko vredi i veoma samopouzdano nastupa npr. u noćnim izlascima. U klubu i na plesnom podijumu ćete ga sasvim sigurno primetiti već pri prvom koraku koji napravi ili pri sigurnom, prodornom pogledu koji će vam uputiti, skenirajući vas do ispod odeće, do gole kože. Samopouzdano će vam pogledom skinuti svu odeću sa tela.

Ako je tako već pri prvom pogledu, dodir i ples ne treba ni spominjati. Možete samo pretpostaviti, prepuštajući se sanjarenju i maštarenju, dok ovo čitate, ukoliko neki kavaljer već uveliko nije deo vaše realnosti.

Pravog muškarca - kavaljera od arogantnog, umišljenog muškarca razlikovaće veoma tanka linija, koja omeđava zdravo samopouzdanje, koje niče iz sopstvene spoznaje, ostvarenosti i samopoštovanja.

5. Obziran i učtiv

Pravi muškarac je veoma tolerantnih i otvorenih shvatanja. Recimo, podržavaće ženu u njenim težnjama da se profesionalno i emotivno ostvari. Na tom putu im pomaže, želeći da se one osećaju srećno, zadovoljno i ispunjeno.

Otvoren je ka različitim mišljenjima i shvatanju sveta, poštuje različite od sebe i nikoga neće ponižavati ili gledati sa visine. Uvažiće različita mišljenja i neće nipodaštavati druge.

Primećuje potrebe okoline i trudiće se da drugima pomogne. Npr., u odnosu prema ženama, neka od učtivih ponašanja i obzira koja su preživela vekove, a odnose se na to da joj otvorite vrata ili da joj ponudite svoju ruku.

6. Mirišljav, čist i uredan

Kavaljer će voditi računa o svojoj higijeni. Ne mora da koristi najskuplja i najmodernija sredstva za higijenu ili parfeme, što uostalom, verovatno i neće. Ali ono što hoće jeste da će se redovno tuširati, svaki dan. Doduše, sasvim je moguće da će imati svoj omiljeni, unikatni parfem, jer je to tako nežno, istančano i sa ukusom, da širi istančani prijatni miris oko sebe.

Pravi muškarac čistiće stvari za sobom. Održavaće higijenu kako sosptvenog tela, tako i svog okruženja. Čistiće i uređivaće za sobom, ne čekajući ženu da to uradi umesto njega.

7. Najbolja verzija sebe

Ovo znači da je džentlmen otkrio i spoznao sve svoje dobre karakteristike i da se drži i ne odustaje od puta, koji podrazumeva gore pobrojane i opisane manire i ponašanje.

Biti džentlmen ili kavaljer nikada ne izlazi iz mode! Primenite na sebe gore opisana ponašanja i manire i bićete na putu da to i postanete! Cure, slažete li se? Jeste li tokom izlaska srele takvog muškarca?


Komentari