Dok ste u svom voljenom (sivo)belom gradu, izlazite i zabavljate se, dajete ispite i rokove privodite kraju, ili pak jedva čekate da iskoristite par nedelja godišnjeg odmora, donosimo vam bljesak plavetnila sa dalekih australijskih plaža.

Pogledajte top pet najlepših plaža u ovoj dalekoj zemlji sa drugog kraja planete. Krećemo obrnutim redosledom:

5. Byron Bay Beach, Northern New South Wales / Bajron zaliv

5017 ByronBay Bay

slika: Bajron Bej plaža

Konstanta grada Bajron Bej, koji se razvijao od prvobitnog "hipi" izgleda do savremenog urbanog šmeka, jeste kvalitet njegovih plaža, koji ostaje nepromenjen. Ono što pogoduje rastu popularnosti Bajron Beja jeste blizina obližnjeg grada Gold Kostu (Gold Coast), kao i drugih popularnih destinacija na ovom delu australijske priobalne teritorije.

Turiste u Bajron Bej privlači i činjenica da je to "najistočnija tačka centralne Australije", a taj položaj je najviše zaslužan za primamljivost ove plaže surferima sa najrazličitijih krajeva sveta, jer je ona potpuno zaklonjena.

4. Noosa Main Beach, Sunshine Coast / Nusa plaža na Sanšajn Koastu

5017 Noosa Beach

slika: Glavna Nusa plaža

Ova plaža je reprezentativni primerak plaža iz ovog dela obale. Ona poseduje sve što jedna očaravajuća plaža treba da poseduje - sitan, nežan pesak, izvorno plavetnilo mora i divna morska i priobalna stvorenja. Na ovoj plaži možete uživati posmatrajući praćkanje delfina koji plivaju na priobalnim morskim talasima. A i ova plaža je raj za surfere, pa u obližnjem parku čak postoji kuća za surfere koji se ovde okupljaju početkom marta, kada se održava festival surfovanja.

Ipak, možete očekivati mirne zalivske vode i nevelike talase, jer je ova rajsko plava plaža ipak namenjena pre svega za plivače, pa tek onda za surfere.

3. Burleigh Heads Beach, Gold Coast / Zlatna obala

Burleigh Beach

slika: Burlej plaža

Samo ime ove obale kaže vam šta biste mogli očekivati - samo najlepše boje, plavetnilo, uživanje i zadovoljstvo. Treba imati na umu da, iako je ova plaža zaista posebna, na njene obale zbog velike popularnosti hrli gomila truista.

Postoji jedan izuzetak na ovoj obali, a to je Burlej (Burleigh) plaža, koja je sačuvala sve što je potrebno za jednu savršenu plažu, a to je - mirniji i tiši deo plaže za plivanje, prelepe duge staze pokraj obale za šetnju, koje pružaju neverovatan pogled, kao i mir.

Potpuno je neverovatno da će te u srcu urbanizovane i veoma posećene obale pronaći ovako prelepu, čistu i mirnu plažu, koju krasi netaknuta priroda. Njen pesak je savršeno mek, neukaljan i blještav, a to zbog toga što lokalno stanovništvo ima veoma razvijenu i to ne samo ekološku samosvest, nego i poštovanje prema svojoj plaži.

2. Cable Beach, Broome, Western Australia / Kejbl plaža

Cable Beach

slika: Kejbl plaža

Već pri prvom koraku na obalu Kejbl plaže biće vam jasno zašto je posetioci opisuju kao "neodoljivu", "savršenu", "nezaboravnu" i "ne postoje reči koje bi opisale njenu lepotu".

Kejbl plažu krasi lepota njene netaknute prirode. Ipak, ono po čemu je ova plaža nadaleko poznata jeste po njenom zalasku sunca. Smeštena je na Indijskom okeanu, za razliku od svih ostalih plaža iz ovog teksta, koje su na Pacifiku. Indijski okean plaži daje opijajuće boje nezaboravnog zalaska sunca.

Duž plaže postoji kafić za gledanje zalaska sunca u kome možete sedeti, ispijati svoje piće i uživati u čarobnim bojama blještave lopte koja uranja u Indijski okean. Takođe, ovde je i nezaobilazna, ali među turistima omiljena praksa - jahanje na kamilama dok traje zalazak sunca.

1. Whitehaven Beach, Whitsunday Island / Vajtheaven plaža

Whitehaven Beach

slika: Vajthajven plaža

U svim prospektima i prema mišljenjima oduševljenih turista, ova rajsko belo-plava plaža zauzima prvo mesto.

Pesak ove plaže poseduje određenu supstancu, koja se naziva siclia. Ovo najfinije zrno zaslužno je za neviđenu nežnost peska, za njegovu ekstremno belu boju, a zanimljvio je da pod stopalima ovaj pesak nije nimalo vreo. Siclia ga čuva od pregrejavanja pod sunčevim zracima.

Raj je prava reč za opis Vajthajven plaže, jer ona i uživo izgleda kao sa perfektnih fotografija iz nekog časopisa, koje zbog nestvarnih, jarkih boja i netaknute prirode deluju retuširane.

Koja plaža je vama omiljena? Koja je to najlepša plaža na kojoj ste ikada bili?

Komentari